Smartkontrakter 📝 – En Guide til Grunnlaget for DeFi 🔥

Siden DeFis grunnlag er bygget på smartkontrakter, kommer vi nå med en enkel guide for å lære deg hva smartkontrakter er!


1. Hva er en Smartkontrakt? 📝

En smartkontrakt er en kontrakt som automatisk blir utført når vilkårene i kontrakten er oppfylt. Smartkontrakter kjøres vanligvis på en desentralisert blokkjede der detaljene i kontrakten er åpne for visning og reglene ikke kan endres.

Ethereum er den mest brukte blokkjeden for smartkontrakter, hovedsakelig på grunn av det store økosystemet med Dapps (Desentraliserte Applikasjoner). Smartkontrakter kan brukes til å opprette avtaler mellom enkeltpersoner, eller avtaler mellom en plattform og en bruker.

Når du setter inn penger på en DeFi-plattform som gir deg renter, opprettes en smartkontrakt som er ansvarlig for automatisk å betale deg renter og sørge for at renten du mottar er riktig. Det er mange andre måter Dapps bruker smartkontrakter, og derfor har de blitt en populær og nyttig funksjon i Ethereum.


Smartkontrakter – Enkelt forklart


2. Hvordan Fungerer Smartkontrakter ? 📘

En smartkontrakt er programmert til å utføre oppgaver når visse vilkår er oppfylt. I sin enkleste form gjør de en oppgave HVIS noe skjer. Hvis du for eksempel vil kjøpe et hus, kan vilkårene i avtalen settes i en smartkontrakt. I vilkårene kan det si at du må betale 50 ETH for å motta huset.

Smartkontrakten vil bli programmert for å se om du har betalt 50 ETH, når dette er bekreftet vil den automatisk gi deg eierskap til huset. Siden smartkontrakten er på blokkjeden, er detaljene åpne for alle å se, og den er permanent, så reglene kan ikke endres. I dette tilfellet gjorde smartkontrakten jobbene til banken, advokaten og eiendomsmegler.

I hovedsak kutter en smartkontrakt mellommannen og lar partene gjøre transaksjoner uten å måtte stole på hverandre eller en tredjepart.

Hvis du ønsker å ta opp et lån på en DeFi-plattform, vil det bli opprettet en smartkontrakt som har regler for den nødvendige sikkerheten og renten. Smartekontrakten vil belaste deg renter på lånet ditt når det kreves, og hvis sikkerheten din faller under et visst nivå, vil den bli avviklet.

Siden smartkontrakter bare kan utføre oppgaver de er programmert til å gjøre, gjør det dem egentlig ikke “smarte” siden de ikke kan bøye reglene eller gjøre unntak.


Smartkontraktenes Egenskaper

  • ✔️Automatisk

Smartkontrakter kan operere uavhengig og utføre oppgaver automatisk når vilkårene er oppfylt. Ingen tilsyn eller administrasjon er nødvendig.

  • ✔️ Fast

Reglene i en smartkontrakten kan ikke endres. Når de er satt, kan ingen endre det.

  • ✔️ Åpen

Vilkårene for smartkontrakter er åpne for alle å se siden de kjører på en offentlig blokkjede.

  • ✔️ Tillitsløs

Smartkontrakter tillater to parter å samhandle uten behov for å stole på hverandre, eller en tredjepart.


Håper dere alle syntes dette var nyttig!

Endre Kristiansen

Legg igjen en kommentar