Ethereum Kryptovaluta


Hva er Ethereum?

Ethereum er en desentralisert blokkjedebasert plattform som ble grunnlagt i 2014 av Vitalik Buterin. I likhet med Bitcoin er Ethereum et prosjekt med åpen kildekode som ikke eies eller drives av et enkelt individ. Dette betyr at hvem som helst og hvor som helst kan laste ned programvaren og begynne å samhandle med nettverket.

I motsetning til Bitcoin-nettverket, er det primære formålet med Ethereum ikke å fungere som en form for valuta, men å la de som samhandler med Ethereum-nettverket lage og kjøre «smartkontrakter» uten å måtte stole på hverandre eller bruke en mellommann. Smartkontrakter er applikasjoner som kjører nøyaktig som programmert uten mulighet for driftsstans, sensur, svindel eller tredjepartsinnblanding – en smartkontrakt vil fungere 100% likt hver gang den utføres.

Ethereum bruker en ‘virtuell maskin’ for å oppnå alt dette, som er som en gigantisk, global datamaskin som består av mange individuelle datamaskiner som kjører Ethereum-programvaren. Den virtuelle valutaenheten som lar dette systemet fungere, kalles Ether. Folk samhandler med Etherum-nettverket ved å bruke Ether for å betale nettverket for å utføre smartkontrakter.

Ethereum tar sikte på å ta den desentraliseringen, sikkerheten og åpenheten som blokkjeder tilbyr og utvide dem til praktisk talt alt som kan beregnes.

YouTube video fra Blockgeeks som forklarer Ethereum


Grunnleggende om Ethereum

Ethereum er en desentralisert databehandlingsplattform. Du kan tenke på det som en PC, men det kjøres ikke på en enkelt enhet. I stedet kjører den samtidig på tusenvis av maskiner rundt om i verden, noe som betyr at den ikke har noen eier.

Ethereum, som Bitcoin og andre kryptovalutaer, lar deg overføre digitale penger. Imidlertid er Ethereum i stand til mye mer – du kan distribuere din egen kode og samhandle med applikasjoner opprettet av andre brukere. Fordi det er så fleksibelt, kan alle slags sofistikerte programmer lanseres på Ethereum.

Enkelt sagt er hovedideen bak Ethereum at utviklere kan lage og starte kode som kjører over et distribuert nettverk i stedet for å være på en sentralisert server. Dette betyr at disse programmene i teorien ikke kan lukkes eller sensureres.


Hva er forskjellen mellom Ethereum og Ether (ETH)?

Det kan være uintuitivt, men valutaen som brukes i Ethereum kalles ikke Ethereum eller Ethereums. Ethereum er selve protokollen, men valutaen som driver den er ganske enkelt kjent som Ether (eller forkortet til ETH).


Hva gjør gir Ethereum verdi?

Vi berørte ideen om at Ethereum kan kjøre kode på tvers av et distribuert system. Som sådan kan ikke programmer bli tuklet med av eksterne parter. Koden er lagt til Ethereums database (dvs. blokkjede), og kan programmeres slik at koden ikke kan redigeres. I tillegg er databasen synlig for alle, slik at brukere kan revidere koden før de samhandler med den.

Dette betyr i praksis at hvem som helst, hvor som helst, kan starte applikasjoner som ikke kan tas offline. Vi kaller koden som utgjør applikasjoner på nettverket for smartkontrakter. I de fleste tilfeller kan de settes i drift uten menneskelig innblanding.

Forståelig nok har ideen om «programmerbare penger» fengslet brukere, utviklere og bedrifter rundt om i verden.


Ethereum vs. Bitcoin – hva er forskjellen?

Bitcoin er avhengig av blokkjedeteknologi og finansielle insentiver for å lage et globalt digitalt kontantsystem. Den har introdusert noen få viktige innovasjoner som gjør det mulig å koordinere brukere over hele verden uten behov for et sentralt parti. Gjennom å la hver deltaker kjøre et program på datamaskinen sin, gjorde Bitcoin det mulig for brukere å bli enige om statusen til en finansiell database i et tillitsløst, desentralisert miljø.

Bitcoin omtales ofte som en førstegenerasjons blokkjede. Det ble ikke opprettet som et altfor komplekst system, og det er en styrke når det gjelder sikkerhet. Det holdes bevisst ufleksibelt å prioritere sikkerhet i basissjiktet. Faktisk er smarkontraktspråket i Bitcoin ekstremt begrenset, og det rommer ikke applikasjoner utenfor transaksjoner så godt.

Den andre generasjonen blokkjeder er derimot i stand til mer. På toppen av økonomiske transaksjoner muliggjør disse plattformene en større grad av programmerbarhet. Ethereum gir utviklere mye mer frihet til å eksperimentere med sin egen kode og lage det vi kaller Desentraliserte Applikasjoner (DApps).

Ethereum var den første av andre generasjons bølge av blokkjeder og er fortsatt den mest fremtredende hittil. Den har likheter med Bitcoin og kan utføre mange av de samme funksjonene. Under panseret er de to imidlertid veldig forskjellige, og hver har sine egne fordeler fremfor den andre.


Hva er Ethereum tokens?

En stor del av Ethereums appell er muligheten for å tillate brukere å lage sine egne eiendeler på blokkjeden, som kan lagres og overføres på samme måte som Ether. Reglene for dem er angitt i smartkontrakter, slik at utviklere kan angi spesifikke regler for hvordan eiendelene kan brukes. Disse kan inkludere hvor mange du skal utstede, hvordan du skal utstede dem, om de er delbare, omsettelige og mange andre. Den mest fremtredende av de tekniske standardene som gjør det mulig å lage tokens på Ethereum kalles ERC-20 – og det er grunnen til at kodene er populært kjent som ERC-20-tokens.

Token-funksjonalitet gir innovatører en stor lekeplass for å eksperimentere med banebrytende applikasjoner innen finans og teknologi. Fra å utstede enhetlige tokens som fungerer som valutaer i apper, til å produsere unike eiendeler som støttes av fysiske eiendeler, det er en enorm designfleksibilitet.


Hvem er grunnleggeren av Ethereum?

Vitalik Buterin is the co-founder of Ethereum blockchain and leader that the community follows. This leads to a question of whether Vitalik is a caretaker or dictator of the community

I 2008 publiserte en ukjent utvikler (eller gruppe utviklere) Bitcoin sin whitepaper under pseudonymet Satoshi Nakamoto. Noen år senere så en ung programmerer som het Vitalik Buterin en måte å ta denne ideen videre og anvende den til alle typer applikasjoner. Konseptet ble etter hvert utslettet i Ethereum.

Ethereum ble foreslått av Buterin i et blogginnlegg fra 2013 med tittelen Ethereum: The Ultimate Smart Contract and Decentralised Application Platform. I sitt innlegg beskrev han en idé for en Turing-komplett blokkjede- en desentralisert datamaskin som, gitt nok tid og ressurser, kunne kjøre hvilken som helst applikasjon.

Med tiden vil muligheten for applikasjoner som kan distribueres på en blokkjede kun begrenses av utviklerenes fantasi. Ethereum tar sikte på bevise at blokkjedeteknologi har en gyldig bruk utenom de forsettlige designbegrensningene til Bitcoin.


Lær mer om Ethereum:

Ethereums Offisielle Nettside

Ethereum diskusjonforum (subreddit)

Ethereum for beginners (subreddit)